Hoe u het meeste uit zonnepanelen kunt halen

uit zonnepanelen kunt halen

Investeren in zonnepanelen biedt financiële en ecologische voordelen. De sleutel tot het optimaal benutten van zonne-energie is het inschakelen van een gekwalificeerde installateur. Om de internationale klimaat- en energiedoelstellingen te verwezenlijken zal een enorme groei van de capaciteit van zonne-PV nodig zijn. De mondiale productie van de belangrijkste bouwstenen – polysilicium, blokken, wafels en cellen – zal in 2025 echter vrijwel geheel in China geconcentreerd zijn.
Siliciumcellen

Silicium is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst en is een ideaal materiaal voor zonnecellen. Het is verkrijgbaar in zowel monokristallijne als polykristallijne vorm en biedt een hoge energieconversie-efficiëntie. Het is ook relatief goedkoop en duurzaam.

zonnepanelen Hoogerheide

Wanneer licht de absorberlaag van een siliciumcel raakt, komen elektronen vrij uit hun ‘grondtoestand’ met lagere energie en springen ze naar ‘aangeslagen toestanden’ met hogere energie in de junctievormende lagen. Het verschil in de energieën van het elektron zorgt ervoor dat er een elektrische stroom langs het achterste contact vloeit, waardoor elektriciteit wordt geproduceerd.

Hoe u het meeste uit zonnepanelen kunt halen

De homojunctie van een polykristallijne siliciumcel bevindt zich doorgaans dicht bij het oppervlak van de wafer. Dit minimaliseert de recombinatie van fotogegenereerde ladingsdragers met andere materialen op het kristaloppervlak, wat de efficiëntie van de cel zou verminderen. Passivering met Al2O3 en achtercontacttechnologie vermindert ook recombinatieverliezen (Refs 8 en 9). Dunnefilm-PV-technologieën zoals cadmiumtelluride en koper-indium-galliumselenide bieden lagere efficiëntieniveaus, maar zijn goedkoper te produceren dan silicium. Ze hebben meer bescherming nodig dan silicium om langdurig gebruik buitenshuis mogelijk te maken.

De busdraden op zonnepanelen zijn meestal meeraderig in plaats van enkelstrengig. Hierdoor krijgen ze meer oppervlakte, waardoor hun geleidbaarheid toeneemt en ze flexibeler worden. Bovendien zijn ze duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik buitenshuis. Zonnepaneelkabels zijn vaak vertind koper en UV-bestendig, waardoor ze bestand zijn tegen corrosie.

Het meest voorkomende draadtype dat in zonnepanelen wordt gebruikt, is PV1-F-kabel, die verkrijgbaar is in 4 mm2 en 6 mm2. Een grove vuistregel is dat arrays tot 20A draad van 4 mm2 kunnen gebruiken en 20A of groter draad van 6 mm2.

Als u uw zonnepanelen parallel bedraadt, heeft u MC-connectorkabels nodig om elke module op de combinerbox aan te sluiten. Deze zijn meestal 90 cm lang en kunnen bij de meeste bouwmarkten worden gekocht. Zorg ervoor dat u de kabels van de MC-connectoren op de zonnepanelen niet doorsnijdt, omdat hierdoor uw garantie kan vervallen. Koop in plaats daarvan een MC3-connectorverlenging van 1,80 meter en sluit één uiteinde aan op elke zonnemodule. Het andere uiteinde van de connector kan vervolgens naar uw zonne-combinatiebox worden geleid.

De zonne-achterplaat is een belangrijk onderdeel dat de zonnepanelen gedurende hun levensduur beschermt tegen zware, wisselende omgevingscondities. Het moet UV-bestendig zijn, warmte kunnen afvoeren en een elektrische isolatie tot 1500 V kunnen bieden. Een backsheet van slechte kwaliteit kan degradatie van zonnepanelen, voortijdige uitval, dure reparaties en veiligheidsrisico’s veroorzaken.

Dunmore biedt een verscheidenheid aan achterplaatconstructies voor zonne-energie om te voldoen aan de specifieke vereisten voor PV-modules, waaronder Military Spec TPT met behulp van DuPont Tedlar(r), evenals DUN-SOLAR PPE+ en Ultra-clear, volledig polyester constructies. We bieden ook een reeks speciale producten voor hoogspanning tot 1500 VDC en dunnefilmtoepassingen.

De DUN-SOLAR geïsoleerde metalen achterplaat (IMB) en DUN-TDB-laminaten zijn thermisch dissipatief zonder het gebruik van een aluminiumlaag en zijn ideaal voor dunne-film zonnepanelen. Ze bieden ook een uitstekende hechtsterkte aan de achterkant metallisatie en silicium, evenals vochtblokkering. Deze gefluoreerde smeltinkapselingsmaterialen zijn ontworpen om de verwerkingstijden van vacuümlamineren en uitharden met een factor 10 te verminderen in vergelijking met traditionele T/P/T- of EVA-cogelamineerde achtervellen.

Zonlicht valt op fotovoltaïsche cellen, bestaande uit silicium, en zet deze om in elektriciteit. Geleidende draden in zonnepanelen leiden deze elektriciteit naar een omvormer, waardoor gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom die huizen en bedrijven van stroom kan voorzien.

Een metalen frame beschermt deze componenten en zorgt ervoor dat ze goed functioneren. Roestvrij staal en aluminium zijn populaire keuzes voor frames voor zonnepanelen, die beide sterkte, duurzaamheid en corrosiebestendigheid bieden. De beslissing om de ene boven de andere te gebruiken, hangt grotendeels af van het type zonnepaneel, waar het zal worden gemonteerd en de blootstelling aan weersomstandigheden.

Aluminium heeft de voorkeur voor zonnepanelen op daken, omdat het lichter is en bestand is tegen harde wind en neerslag. Zonnepanelen met gepoedercoate aluminium frames zijn doorgaans aantrekkelijker omdat ze verkrijgbaar zijn in het zwart, wat goed past bij donkere dakpannen. Bovendien zijn ze gemakkelijker te repareren dan geanodiseerd aluminium. Deze eigenschappen maken ze tot een haalbaar alternatief voor traditionele geanodiseerde frames. Metaalextrusies en stempels, waarbij gebruik wordt gemaakt van metaalproducten zoals koper en zink, dragen ook bij aan de constructie van solar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *